Ο δικτυακός μας τόπος ενδέχεται να καταχωρήσει πληροφορίες στον υπολογιστή σας που να μας επιτρέπουν να σας αναγνωρίζουμε σε επόμενη επίσκεψη χωρίς να απαιτηθούν στοιχεία πρόσβασης

Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές/Κοινοτικές/Περιφερειακές Εκλογές και Ευρωεκλογές 2019 – Σύντομος Πρακτικός Οδηγός

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση/Ανακοινώσεις
7 Μαΐου 2019 12:47 | 630 Προβολές

Πώς ψηφίζουμε στις Δημοτικές/Κοινοτικές/Περιφερειακές Εκλογές και Ευρωεκλογές 2019 – Σύντομος Πρακτικός Οδηγός

Πότε ψηφίζουμε; Ο πρώτος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών 2019 θα διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. Ο δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις 2 Ιουνίου 2019, για όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε υποψήφιος που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο.

Τί διαφορές υπάρχουν με την απλή αναλογική; Με βάση τον «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018) θα ισχύσει σύστημα απλής αναλογικής. Δηλαδή, εκείνος που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα έχει αυτόματα πλειοψηφία 60% στο συμβούλιο. Το πλήθος των συμβούλων εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός την πρώτη Κυριακή.

Έχουμε πάλι την 5ετή θητεία του «Καλλικράτη», όπως την προηγούμενη φορά; Όχι, η θητεία των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα είναι πάλι τετραετής (4 χρόνια).

Πρέπει να είμαι 18 χρονών για να ψηφίσω; Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002.

Τί αλλάζει σε σχέση με τις τοπικές κοινότητες; Αυτή τη φορά, τα όργανα διοίκησης όλων των τοπικών κοινοτήτων, επομένως και των τριών τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Παλλήνης (Τοπικές Κοινότητες Ανθούσας. Γέρακα και Παλλήνης), εκλέγονται σε χωριστή κάλπη και με διαφορετικό ψηφοδέλτιο.

Δηλαδή θα έχουμε τέσσερις κάλπες, σε ένα εκλογικό τμήμα; Όχι. Τα εκλογικά τμήματα θα διασπασθούν σε Α’ και Β’. Στο εκλογικό τμήμα Α΄ θα μπουν οι κάλπες για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και στο εκλογικό τμήμα Β΄ θα ψηφίζουμε για τις περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Τα τμήματα Α΄ και Β’ θα βρίσκονται σε διπλανές αίθουσες, ώστε να μπορούμε να τις βρούμε εύκολα.

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε;

Στις Δημοτικές Εκλογές

Στην πρώτη κάλπη, ψηφίζουμε για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων και μπορούμε να βάλουμε:

  •   αν ψηφίζουμε στη Δημοτική Ενότητα Γέρακα, μέχρι τρεις (3) σταυρούς στους υποψηφίους της Δημοτικής μας ενότητας και μόνο έναν (1) σταυρό σε έναν από τους υποψηφίους των άλλων δύο Δημοτικών Ενοτήτων (Ανθούσας και Παλλήνης)
  •  αν ψηφίζουμε στη Δημοτική Ενότητα Παλλήνης, μέχρι τρεις (3) σταυρούς στους υποψηφίους της Δημοτικής μας ενότητας και μόνο έναν (1) σταυρό σε έναν από τους υποψηφίους των άλλων δύο Δημοτικών Ενοτήτων (Ανθούσας και Γέρακα)
  •   αν ψηφίζουμε στη Δημοτική Ενότητα Ανθούσας, που είναι μονοεδρική, μόνον έναν (1) σταυρό σε έναν από τους υποψηφίους της Δημοτικής μας ενότητας και ακόμη έναν (1) σταυρό σε έναν από όλους τους υποψηφίους των άλλων δύο Δημοτικών Ενοτήτων (Γέρακα και Παλλήνης)

Στην δεύτερη κάλπη, ψηφίζουμε για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων, που είναι γνωστά και ως «τοπικά συμβούλια» και μπορούμε να βάλουμε μέχρι δύο (2) σταυρούς. Ισχύει ΚΑΙ για τις τρεις Τοπικές Κοινότητες (Ανθούσα, Γέρακα και Παλλήνη)

Στις Περιφερειακές Εκλογές, όταν ψηφίζουμε στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Παλλήνης, μπορούμε να βάλουμε έως τέσσερις (4) σταυρούς στους υποψηφίους της επιλογής μας.

Στις Ευρωεκλογές, μπορούμε να βάλουμε έως τέσσερις (4) σταυρούς στους υποψηφίους της επιλογής μας.

Μάθε που ψηφίζεις - Δείτε όλα τα εκλογικά τμήματα του δήμου Παλλήνης πατώντας εδώΕπιστροφή

Αφήστε το σχόλιό σας

Για να μπορείτε να βαθμολογήσετε ή να απαντήσετε σε σχόλια ή να διαγράψετε κάποιο σχόλιό σας: Εγγραφή
Όνομα: