Ο δικτυακός μας τόπος ενδέχεται να καταχωρήσει πληροφορίες στον υπολογιστή σας που να μας επιτρέπουν να σας αναγνωρίζουμε σε επόμενη επίσκεψη χωρίς να απαιτηθούν στοιχεία πρόσβασης

Δομές φιλοξενίας δήμου Παλλήνης: Ποιοι πραγματικά εμπλέκονται -Βίντεο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτία Τύπου
7 Μαρτίου 2019 19:11 | 148 Προβολές

Δομές φιλοξενίας δήμου Παλλήνης: Ποιοι πραγματικά εμπλέκονται -Βίντεο

Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες, επειδή γνωρίζουμε ότι έχει προκληθεί μία μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή μας για το μεταναστευτικό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τη θέση της παράταξής μας.

Στο  εθνικό σχέδιο για τους μετανάστες που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προβλέπονται επακριβώς οι φορείς που εμπλέκονται στη δημιουργία εγκαταστάσεων δομών φιλοξενίας για  πρόσφυγες. Το σχέδιο αυτό καταδεικνύει μάλιστα και το ρόλο του Δήμου στη δημιουργία μιας τέτοιας δομής.

Συγκεκριμένα, ο δήμος καλείται να ανταποκριθεί κυρίως σε θέματα υγείας, υγειονομικών διατάξεων, ασφάλειας και πυρασφάλειας.

Και όταν πρόκειται για φιλοξενία παιδιών, όπως στο δήμο μας, θα πρέπει να υπάρχουν λύσεις και σε θέματα εκπαίδευσης. Ένας παράγοντας, ο βασικότερος, είναι η ενημέρωση, διαβούλευση και προετοιμασία των πολιτών ώστε να αποφευχθούν κρούσματα, τα οποία όλοι δυστυχώς βλέπουμε σήμερα και κυρίως να αποφύγουμε με κάθε τρόπο το διχασμό της τοπικής κοινωνίας.

Ποιο από τα παραπάνω κριτήρια έχει υλοποιηθεί  για να μπορέσει να λειτουργήσει μία τέτοια δομή; Κανένα.

Ποιος ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας σε μία τέτοια απόφαση; Κανένας.

Και κυρίως πώς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση όταν η δημοτική αρχή δηλώνει άγνοια;

Η δημοτική μας παράταξη μέχρι σήμερα δεν προσπάθησε να καπηλευτεί το θέμα. Αντίθετα, απευθύναμε έκκληση για ψυχραιμία κι υπομονή. Όμως, η νυν δημοτική αρχή προσπαθεί να δοκιμάσει τα όριά μας, αφού με το ταλέντο που τη διακατέχει να κάνει το άσπρο – μαύρο, προσπαθεί για άλλη μία φορά να μας παραπλανήσει και να απαλλάξει από τις ευθύνες τους όλους όσοι εμπλέκονται.

Κι εξηγούμαστε: Για να δημιουργηθεί μία τέτοια δομή, απαιτούνται τρεις φορείς: το ελληνικό κράτος, η Περιφέρεια και ο δήμος.

Με βάση τις επιστολές που απέστειλε ο νυν δήμαρχος προκύπτουν οι εξής εμπλεκόμενοι φορείς: ο δήμος και το ελληνικό κράτος. Ποιος φορέας είναι όμως αυτός που είναι ενδιάμεσος και με βάση το στρατηγικό του σχέδιο εμπλέκεται στις δομές αυτές; Η Περιφέρεια.

Η Περιφέρεια που επιμελώς ο δήμαρχος προσπάθησε να αποκρύψει, στοχοποιώντας την κυβέρνηση και στρέφοντας τα βλέμματα όλων μας μακριά από αυτούς που πραγματικά εμπλέκονται σε τοπικό επίπεδο. Μια κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί, όπως και οι προηγούμενες, να διαχειριστεί το μείζον θέμα του μεταναστευτικού που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς όχι μόνο στην περιφέρεια Αττικής, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Για ποιο λόγο ο δήμαρχος δεν στέλνει την επιστολή και στην Περιφέρεια; Ξεχνά ή αγνοεί το ρόλο της Περιφέρειας;  Ή ξέρει μόνο να διαφημίζει την κυρία Δούρου στα δημοτικά συμβούλια;

Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν και από τις επιστολές του προς τα υπουργεία όσο και από την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε. Στην επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα στη χάραξη μεταναστευτικής πολιτικής, έχει όμως λόγο και αρμοδιότητα στην ενημέρωση των πολιτών και τη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης για όλους τους κατοίκους.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, ανεβάζει τους τόνους, μιλά για σχεδιασμούς που γίνονται εν κρυπτώ και δηλώνει αντίθετος σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις, όπως αποδεικνύεται, δεν έγιναν κρυφά από το δήμο, αλλά ο δήμος ενήργησε εν κρυπτώ από τους κατοίκους του. Ενώ προχώρησε και συνέστησε το Γραφείο Μετανάστευσης, δεν προέβη, ως όφειλε, στην παράλληλη σύσταση του Συμβουλίου ένταξης μεταναστών, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, όπως προβλέπεται από τη σχετική οδηγία. Ένα Συμβούλιο ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πέρα από την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάσταση της περιοχής μας σε θέματα μεταναστευτικού, μπορεί να διαχειριστεί κι έκτακτα θέματα, όπως αυτό που προέκυψε. Και κυρίως να χαράξει πολιτικές για έκτακτες περιστάσεις, όπως η σημερινή. Με εμφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει το θέμα, ο δήμαρχος σκεπτόμενος το πολιτικό κόστος, συγκαλύπτει τους εμπλεκόμενους φορείς και ρίχνει τις ευθύνες αλλού.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας για τις ευπαθείς ομάδες, ανακαλύψαμε ότι δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ρομά. Την ίδια στιγμή εσείς κύριε δήμαρχε, με τις ενέργειές σας, τους έχετε βάλει στο περιθώριο. Πλήρης έλλειψη πολιτικής ή σχεδίου κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Η θέση μας είναι ότι όταν διευθετηθεί το θέμα των Ρομά από εσάς και την Περιφέρεια, τότε και μόνο τότε θα μπορούσε να ανοίξει θέμα μεταναστών στο δήμο μας.

Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, τις επόμενες ημέρες θα σας ενημερώσουμε για τα νεότερα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ομάδας Εργασίας της Παράταξής μας.

Δείτε στο βίντεο την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Μερτύρη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστροφή

Αφήστε το σχόλιό σας

Για να μπορείτε να βαθμολογήσετε ή να απαντήσετε σε σχόλια ή να διαγράψετε κάποιο σχόλιό σας: Εγγραφή
Όνομα: