Ο δικτυακός μας τόπος ενδέχεται να καταχωρήσει πληροφορίες στον υπολογιστή σας που να μας επιτρέπουν να σας αναγνωρίζουμε σε επόμενη επίσκεψη χωρίς να απαιτηθούν στοιχεία πρόσβασης

Σκουρλέτης: Θα αποκαταστήσουμε τους συμβασιούχους -Τι λέει για απλή αναλογική

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα Αυτοδιοίκησης
3 Σεπτεμβρίου 2017 14:04 | 81 Προβολές

Σκουρλέτης: Θα αποκαταστήσουμε τους συμβασιούχους -Τι λέει για απλή αναλογική

  

Εντός των επόμενων μηνών τοποθετεί χρονικά την ψήφιση του συνόλου των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την θέσπιση απλής αναλογικής, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα μέτρο που τυγχάνει μιας ευρύτερης αποδοχής από τον κόσμο αλλά κι από τους εμπλεκόμενους πιο ενεργά στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης. Η γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών θα επιδράσει προωθητικά για τις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες και εντός του έτους να έχουμε ολοκληρώσει την ψήφιση του συνόλου των αλλαγών, που θέλουμε να προωθήσουμε στην αυτοδιοίκηση, που ένα μέρος τους αποτελεί ο εκλογικός νόμος», είπε συγκεκριμένα ο υπουργός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Kontranews,

Στο θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να τους απαλλάξει από το καθεστώς εργασιακής ομηρίας, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις καθώς εργάζονται ήδη στο δημόσιο, αλλά «για μια αναγκαία προσπάθεια αποκατάστασης της πραγματικής εργασιακής τους σχέσης που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ενδιαφέρον έχουν δύο απαντήσεις του για το πολυνομοσχέδιο (σ.σ. νόμο πλέον) του υπουργείου για τους ΟΤΑ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη Βουλή. Παραδέχθηκε ότι δημιουργήθηκε ζήτημα με τους δανειστές, απάντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «δεν νομίζω πως υπάρχει νομοσχέδιο που οι θεσμοί να μην έθεσαν ζήτημα», ενώ σε όσους χαρακτήρισαν το πολυνομοσχέδιο «κατάλογο ρουσφετολογικών διατάξεων», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Πρόκειται περί γνωστών αντιπολιτευτικών κορόνων που κατέπεσαν μέσα από την ίδια τη συζήτηση στη Βουλή. Σας θυμίζω πως ένα μεγάλος αριθμός των άρθρων του, ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων. Αντίθετα, το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, ενώ ταυτόχρονα έλυσε διάφορα χρόνια ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, στην Κυριακάτικη Kontranews και στην δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα :

 

Τώρα που τελείωσαν οι διακοπές και η πολιτική ζωή επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς. Ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης κατά τη γνώμη σας;

Αυτή που ήταν και πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα, αν και για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας οι διακοπές είναι όνειρο θερινής νυκτός. Προτεραιότητα λοιπόν είναι να αρχίσει να μετουσιώνεται σε πραγματικά μεγέθη αυτό το οποίο διαμορφώθηκε στο ψυχολογικό πεδίο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η προοπτική μιας νέας οικονομικής δυναμικής να γίνει πραγματικότητα, με νέες θέσεις εργασίας, νέες δουλειές και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία κ. υπουργέ; Γιατί ένα μεγάλο μέρος συμπολιτών μας, και κυρίως οι επαγγελματίες, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους…

Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για δικαίωση, αλλά είναι εξίσου σωστό να μιλάμε για θετικές προοπτικές και πραγματικές δυνατότητες. Το στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε το θετικό κλίμα. Βεβαίως την ίδια στιγμή οι καλές προοπτικές συνυπάρχουν με την πραγματική αδυναμία ενός μεγάλου μέρους ελευθεροεπαγγελματιών να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είναι σαφές πως καθώς η οικονομία θα ανατάσσεται θα πρέπει να κάνουμε και τις αναγκαίες βελτιώσεις στην εφαρμοζόμενη πολιτική, κυρίως στον τομέα της φορολογικής ελάφρυνσης των συγκεκριμένων επαγγελματικών κατηγοριών.

Η τρίτη αξιολόγηση εκτιμάτε πως θα κλείσει γρήγορα;

Η σταθερή επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο όμως όπως γνωρίζετε καλά, δεν εξαρτάται μόνον από εμάς.

Σε περίπτωση που οι δανειστές αξιώσουν νέα μέτρα, αποκλείετε βουλευτικές εκλογές;

Η αλήθεια είναι πως σε κάθε αξιολόγηση οι δανειστές μας έχουν συνηθίσει σε εκπλήξεις. Έχω όμως την εκτίμηση ότι έχουμε μπει σε μια νέα φάση. Έχουμε απτά αποτελέσματα, η ελληνική οικονομία αξιολογείται πιο θετικά, άρα δεν έχει καμία βάση η οποιαδήποτε απαίτηση για νέες αξιώσεις. Δεν βλέπω λοιπόν εκλογές.

Την αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας πως τη σχολιάζετε;

Δεν νομίζω πως η χώρα έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά πιο καθυστερημένη,  και τελικώς πιο επιζήμια  στάση από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ένα μείγμα ακροδεξιού διχαστικού λόγου με ακραίες νεοφιλελεύθερες, αντικοινωνικές και λαϊκίστικες κραυγές.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιμείνει στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ;

Δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ  παρά τις μεγάλες διάφορες σε αρκετά θέματα.

Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ή του Κέντρου θεωρείτε ότι έχουν κάνει τις επιλογές τους μετεκλογικά -σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας- προς τη ΝΔ;

Είναι πολύ πιθανό να συμβεί αυτό που λέτε από τη στιγμή που δεν κατορθώνει να χειραφετηθεί αυτός ο χώρος έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς η κ. Γεννηματά είναι όμηρος ενός πολιτικού προσωπικού που έχει πάρει διαζύγιο από τα ιστορικά χαρακτηριστικά του χώρου που θέλει να εκπροσωπεί. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογές ακόμη απέχουν πολύ και το αποτέλεσμα θα επιδράσει καταλυτικά σε όλους.

Κυβέρνηση και κόμμα λειτουργούν συντονισμένα;

Είναι διακριτοί οι ρόλοι τους, αλλά συμπληρωματικοί ταυτόχρονα. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, βλέπουμε ότι επιμένετε οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πότε θα φέρετε το νέο εκλογικό νόμο προς ψήφιση;

Η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ένα μέτρο που τυγχάνει μιας ευρύτερης αποδοχής από τον κόσμο αλλά κι από τους εμπλεκόμενους πιο ενεργά στην υπόθεση της αυτοδιοίκησης. Η γνήσια αντιπροσώπευση των τοπικών συσχετισμών θα επιδράσει προωθητικά για τις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες και εντός του έτους να έχουμε ολοκληρώσει την ψήφιση του συνόλου των αλλαγών, που θέλουμε να προωθήσουμε στην αυτοδιοίκηση, που ένα μέρος τους αποτελεί ο εκλογικός νόμος.

Σε όσους χαρακτήρισαν το πολυνομοσχέδιο «κατάλογο ρουσφετολογικών διατάξεων» , τι απαντάτε κ. υπουργέ;

Πρόκειται περί γνωστών αντιπολιτευτικών κορόνων που κατέπεσαν μέσα από την ίδια τη συζήτηση στη Βουλή. Σας θυμίζω πως ένα μεγάλος αριθμός των άρθρων του, ψηφίστηκε από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων. Αντίθετα,  το περιεχόμενο  του νομοσχεδίου αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων της, ενώ ταυτόχρονα έλυσε διάφορα χρόνια ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της.

Το κόστος της πρόσληψης των συμβασιούχων, δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κ. υπουργέ;

Γιατί χρησιμοποιείτε τον όρο προσλήψεις για ανθρώπους που ήδη εργάζονται στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά για μια αναγκαία προσπάθεια αποκατάστασης της πραγματικής εργασιακής τους σχέσης που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και μια τελευταία ερώτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έθεσαν ζήτημα για το μεγάλο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Ισχύει κάτι τέτοιο;  Και αν ναι, η απάντησή σας ποια είναι;

Δεν νομίζω πως υπάρχει νομοσχέδιο που οι θεσμοί να μην έθεσαν ζήτημα. Είναι διαπιστωμένη η διάθεση τους να παρεμβαίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Χρέος δικό μας είναι να θέτουμε όρια και να υπερασπιζόμαστε τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Σεβόμαστε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει, έχουμε συνείδηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες κυβερνάμε, αλλά δεν παύουμε να είμαστε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αυτού του τόπου. Σε αυτόν που λογοδοτούμε είναι ο ελληνικός λαός που  είναι και ο τελικός κριτής μας.
www.aftodioikisi.gr.Επιστροφή

Αφήστε το σχόλιό σας

Για να μπορείτε να βαθμολογήσετε ή να απαντήσετε σε σχόλια ή να διαγράψετε κάποιο σχόλιό σας: Εγγραφή
Όνομα: